Zo gebruik je kruiden en specerijen in al jouw gerechten

Blog Zo gebruik je kruiden en specerijen in al jouw gerechten

Zo gebruik je kruiden en specerijen in al jouw gerechten

Niks is zo leuk en bevredigend als iedere avond weer de lekkerste gerechten op tafel toveren waar iedereen van kan smullen. Hier in Nederland zijn we echter al snel tevreden met wat vlees, aardappels en groenten. Het liefst ook nog eens geprakt tot een stamppot zodat we het bijna als geheel naar binnen kunnen schuiven. In de meeste andere landen wordt er veel meer tijd geschonken aan het bereiden van maaltijden. Vooral in het zuiden van Europa. Daar waar we in Nederland niet veel gebruik maken van verse kruiden en specerijen zijn ze in landen als Italië niet uit de keuken weg te denken. Daar kunnen wij nog veel van leren, want kruiden en specerijen kunnen ook onze vaak ‘saaie’ en ‘standaard’ gerechten binnen een handomdraai net dat beetje extra smaak meegeven. Benieuwd hoe jij kruiden en specerijen in al jouw gerechten kunt gebruiken? Lees dan even verder.

Verse of gedroogde kruiden?

Wanneer je kruiden wilt gebruiken in je maaltijden is het belangrijk om te weten dat er een verschil zit in bereidingswijze tussen verse en gedroogde kruiden. Verse kruiden voeg je vaak pas op het allerlaatste moment toe, vlak voordat je het gerecht serveert. Gedroogde kruiden moet je echter meekoken. Door de gedroogde kruiden op tijd toe te voegen hebben ze alle tijd om smaak af te geven. Enkele verse kruiden die je beter wel kunt meekoken zijn onder andere laurier, dille en rozemarijn.


Niet alle kruiden en specerijen passen even goed bij elkaar

Voordat je van plan bent willekeurig wat kruiden en specerijen toe te voegen is het goed om na te gaan of al deze kruiden en specerijen wel even goed bij elkaar passen. Sommige kruiden en specerijen passen goed bij vleesgerechten, andere weer beter bij visgerechten en weer andere kun je heerlijk in sauzen gebruiken. Kruiden en specerijen kunnen in verschillende categorieën worden ingedeeld afhankelijk van het soort aroma dat ze hebben. Zo heb je kruiden en specerijen met een zacht aroma, een kruidig aroma of juist een zeer pittig aroma. Kruiden en specerijen kopen? Op Naturaplaza vind je een uitgebreid assortiment.

Begin altijd met een kleine hoeveelheid

Wanneer je kruiden en specerijen gaat toevoegen aan je gerecht kun je het beste eerst beginnen met een kleine hoeveelheid. Vooral van die met een pittig aroma zoals basilicum, oregano, knoflook, kruidnagel en sambal kun je het beste eerst slechts een klein beetje toevoegen. De smaak kan anders al snel te overheersend worden. Mocht je de smaak toch nog iets te flauw vinden dan kun je altijd meer toevoegen. Zodra je eenmaal te veel hebt toegevoegd kun je vaak helaas niet meer terug. Begin daarom altijd met een kleine hoeveelheid en voeg steeds iets meer toe totdat de smaak naar jouw wens is.

Recente berichten