Wat zijn 18650 batterijen?

Blog Wat zijn 18650 batterijen?

Wat zijn 18650 batterijen?

Dit zijn lithium-ion batterijen die oplaadbaar zijn en veelal worden gebruikt in elektronische apparaten, zoals de e-sigaret, maar ook in elektrische auto’s en fietsen.

Het voordeel van 18650 batterijen is dat ze een hoge energiedichtheid en een geringe zelfontlading hebben, waardoor ze ontzettend lang meegaan.

De naam 18650 heeft de batterij heel saai te danken aan zijn afmetingen. Hij heeft namelijk een diameter van 18mm en een lengte van 650mm.

In welke e-sigaretten worden deze batterijen gebruikt?

Eigenlijk in vrijwel allemaal. Het verschil kan zijn dat de 18650 batterij in de e-sigaret niet vervangbaar is, maar er vast in zit (ga er dus ook niet zelf aan sleutelen!) of dat hij juist wel verwisselbaar is. Meestal zit de batterij dan verscholen achter een batterijklepje dat je eraf kunt trekken of open kunt klikken.

Tips voor een 18650 batterij

Allereerst is het niet zomaar een batterij. Ook al is de batterij relatief veilig te gebruiken, moet je alsnog wel wat kennis en kunde opdoen om een 18650 batterij te gebruiken. Ik geef je daarom in ieder geval twee belangrijke tips mee:

1. Neem een 18650 batterij nooit los mee. Niet in je broekzak, niet in je tas, niet los in de auto. Er zijn sowieso genoeg batterijdoosjes te vinden, speciaal voor dit soort batterijen. Gebruik die dan ook. Als een 18650 batterij door bijvoorbeeld wat losgeld of sleutels in je broekzak in één keer kan ontladen, is dat niet ok. Dan kunnen ze ‘ploffen’ en lekken en dat is iets wat je absoluut wilt voorkomen. De waarschuwingen op de batterij (en doosjes) zijn er niet voor niks.

2. Gebruik altijd een externe oplader wanneer je gebruik maakt van losse en verwisselbare 18650 batterijen. Ja, meestal heb je de mogelijkheid ook om de batterij via de e-sigaret zelf op te laden, maar dat wil ik bij deze toch afraden. Gebruik die mogelijkheid daarom voor de zekerheid alleen bij nood. Een externe oplader is altijd veiliger en beter voor je batterijen. Ze liggen er namelijk ‘bloot’ in en kunnen daardoor bijvoorbeeld niet te heet worden. Daarnaast is het bijkomend voordeel dat wanneer je over meer batterijen beschikt, je de lege gemakkelijk wisselt voor een volle. De lege kun je dan weer opladen via de externe oplader. Ideaal toch?

Meer weten over 18650 batterijen of e-sigaretten?

Klop dan vooral even aan bij een webwinkel die dit soort batterijen verkoopt. Een partij zoals bijvoorbeeld Smokesmarter hebben dit soort batterijen en e-sigaretten die hier gebruik van maken in hun assortiment. Zij kunnen waarschijnlijk al jouw vragen beantwoorden over dit onderwerp.

Recente berichten