Waar moet je opletten bij het kopen van speelgoed?

Blog Waar moet je opletten bij het kopen van speelgoed?

Bij het uitzoeken van speelgoed voor jouw kind komen meer dingen kijken dan je denkt. Zo moet je weten bij elke winkels speelgoed wordt aangeboden en wat de prijzen zijn. Daarnaast is het ook handig om op de hoogte zijn van de verschillende soorten speelgoed om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Het aanbod is namelijk groot.

 

Kies voor speelgoed dat past bij de leeftijd

Het is belangrijk om goed op te letten op de leeftijd waar het speelgoed geschikt voor is. Let vooral op de melding ‘niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar’, want dit geeft vaak aan dat er kleine onderdelen bij zitten. Deze kunnen door jonge kinderen worden ingeslikt met alle gevolgen van dien. Speelgoed dat past bij de leeftijd is dus niet alleen leuker voor het kind, maar ook veiliger.

Wees creatief

Laat je kind experimenteren met de verschillende manieren waarmee het met speelgoed om kan gaan. Speelgoed dat de creativiteit stimuleert, is voor een kindje heel belangrijk en leuk. Zo kan een toren op verschillende manieren worden gebouwd. Denk dus niet dat de toren er precies zo uit moet zien als op de verpakking, maar laat het kind zelf ontdekken. Het proces van bouwen, spelen en ontdekken is belangrijker dan het eindresultaat.

Zorg voor variatie

Probeer niet enkel hetzelfde soort speelgoed te kopen voor je kind. Het is juist leuk om daar afwisseling in te brengen, want daar leert het kind het meeste van. Wat moet een kind bijvoorbeeld met tien speelgoedauto’s? Maar te veel keuze maakt het natuurlijk ook weer lastig, omdat het overzicht dan kwijt is. Probeer daar dus een balans in te vinden.

Duurzaamheid

De laatste jaren is duurzaamheid een steeds belangrijker onderdeel van ons leven geworden. Op het vlak van duurzaamheid scoort met name houten speelgoed goed. Speelgoed van hout gaat namelijk langer mee en dat betekent dat je kind er langer plezier van zal hebben. Het gaat niet snel kapot en dat is bovendien ook nog eens goed voor je portemonnee. Mocht je helemaal op de duurzame tour willen gaan, dan kun je er ook over nadenken om speelgoedruilmiddag te doen met vrienden. Zo krijgt het speelgoed waar jouw kinderen niet meer mee spelen een tweede kans!

Aan de slag!

Denk na over bovenstaande punten voordat je op pad gaat om een nieuw cadeautje te kopen voor jouw kind. Online zie je vaak erg overzichtelijk welk speelgoed een speelgoedwinkel allemaal aanbiedt.

Recente berichten