Vijf handige benodigdheden voor tijdens het schilderen

Blog Vijf handige benodigdheden voor tijdens het schilderen

Tijdens het verven van diverse oppervlakken zijn er verschillende benodigdheden die je kunt gebruiken. Naast verf zijn er een aantal zaken die voor zich spreken, bijvoorbeeld een kwast of een roller. Maar er zijn ook benodigdheden waar je wellicht niet meteen aan zou denken. Hieronder zetten we een vijftal handige benodigdheden voor tijdens het verven voor je op een rij. Deze benodigdheden zullen je verfklus een stuk soepeler laten verlopen.

Egalisatiepasta

Muren kunnen in verschillende staten verkeren voordat je ze van verf voorziet. Zo kan het zijn dat een muur van zichzelf een lichte structuur heeft dan wel dat de ondergrond te maken heeft met lichte beschadigingen. Voor zulke situaties kun je gebruik maken van een egalisatiepasta zoals Alabastine MuurGlad. Hiermee kun je licht beschadigde muren, gestructureerde muren en muren met glasweefselbehang egaliseren. Daarnaast kun je dit product toepassen op beton, gips- en cellenbetonblokken. Je kunt dit product meteen vanuit de emmer toepassen en gladstrijken met een roller. Egaliseren zorgt ervoor dat het schilderen soepeler verloopt.

Afplaktape

Afplaktape is een handig product dat op multifunctionele wijze ingezet kan worden. Ten eerste gebruik je afplaktape om oppervlakken met af te plakken. Zo wordt voorkomen dat er verf op deze oppervlakken kan komen. Handig voor bijvoorbeeld plinten en contactdoosjes. Er zijn verschillende varianten van afplaktape verkrijgbaar voor diverse klusjes. Je kunt bijvoorbeeld afplaktape met folie gebruiken om grote oppervlakken mee af te dekken. Daarnaast kun je afplaktape gebruiken als je twee helften van een muur van verf wilt voorzien. De tape helpt je om scherpe lijnen te bewerkstelligen. Daarom is het een ideaal hulpmiddel.

Goede rollers en kwasten

Dat je kwasten en (waarschijnlijk) rollers nodig zou hebben voor je verfklus, wist je waarschijnlijk al. Toch willen we je aanraden om te kiezen voor rollers en kwasten van een goede kwaliteit. Goedkope kwasten verharen vaak sneller, waardoor er haartjes in de verflaag terecht kunnen komen. Goedkope rollers hebben als probleem dat ze niet altijd soepel door rollen. Dat verft niet alleen minder fijn, maar het zorgt ook voor een slechtere verdeling van de verf.

Let daarnaast ook op het type roller of kwast dat je nodig hebt voor je verfklus. Voor bijvoorbeeld ruwe ondergronden maak je gebruik van hoogpolige rollers, zodat je zeker weet dat het gehele oppervlak van verf voorzien wordt. Voor het lakken van bijvoorbeeld deuren of kozijnen gebruik je lakrollers.

Primers en voorstrijkmiddelen

Op sommige oppervlakken kan het nodig zijn om vooraf een primer aan te brengen. Zo kun je bijvoorbeeld grondverf aanbrengen op een houten oppervlak. Een primer zorgt ervoor dat de afwerklaag zich beter kan hechten. Hierdoor ziet deze laag er mooier uit en is er een kleinere kans op banen en strepen. Heb je te maken met een poederende of zuigende muur? In dat geval is het aan te raden om deze effecten tegen te gaan door een voorstrijkmiddel toe te passen. Met behulp van water kun je vooraf testen in welke mate een muur een zuigende werking heeft.

Schoonmaakmiddelen

Het is zo’n voorbereidende stap waar je wellicht niet altijd zin in hebt, maar het is toch handig om het wel te doen: schoonmaken. Het reinigen van een oppervlak komt de hechting van de verf ten goede. Vooraf schoonmaken en ontvetten is daarom een aanrader, zowel voor het schilderen van muren als het verven van andere materialen. Moet je een oppervlak vooraf of gedurende je klus schuren, let er dan goed op dat je de ondergrond ontdoet van stof. Achteraf kun je met een kwastenreiniger je kwasten grondig schoonmaken.

Recente berichten