Stofzuigerzakken en Hepa Filters - Hoe zit het eigenlijk?

Blog Stofzuigerzakken en Hepa Filters - Hoe zit het eigenlijk?

Eerste stofzuiger 

De eerste elektrische stofzuiger op de bovenstaande foto is ontwikkeld door een Britse ingenieur genaamd Hubert Cecil Booth. Hij vond het vreemd dat mensen hun vuil wegblazen. Waarom zuig je het vuil niet op en stop je het meteen in de zak? In 1901 vond hij de eerste stofzuiger uit en noemde het een "cabinemachine". Het toestel was voorzien van een benzinemotor en werd via een filter vuil aangezogen (HEPA-filter: is nu erg populair). De stofzuiger is vrij zwaar, dus ik zette hem op een wagen en werd getrokken door een paard. Het apparaat werd buiten gelaten en een metalen stofzuigerslang werd van het raam naar de kamer gedragen om te worden schoongemaakt. De ouderwetse stofzuiger werd bediend door twee personen. De een liet de motor draaien en de ander ontruimde het interieur. Alleen de rijken deden dit werk.

Hoover Zuigbedrijf 

In 1908 werd de eerste "lichtgewicht" stofzuiger vervaardigd door de Hoover Suction Company. Deze stofzuiger woog nog 20 kg. Aanvankelijk stond het grote publiek erg sceptisch tegenover stofzuigers en werden ze zelden verkocht. Om deze reden heeft Hoover Suction Company besloten om thuisscreening te doen. Dit bleek een goed idee en de voordelen van stofzuigers werden snel erkend.

Stofzuiger verkoper 

Stofzuigers werden in de jaren dertig wijdverbreid in Nederland en België. Stofzuigerverkoper is een beroep geworden. De stofzuigerverkoper deed een huis-aan-huisverkoop om de stofzuiger te demonstreren en te verkopen. In 1938 had de helft van de Nederlandse huishoudens een stofzuiger. Ook bij deze stofzuigers waren er toen al stofzuigerzakken.

 Papieren stofzuigerzak 

De eerste stofzuiger had een stoffen zak die stof opving. Toen de helmknop vol was, werd hij uitgeschakeld. Het was gewoon een vies en ongezond beroep. Dit probleem werd opgelost met een papieren zak. De eerste vacuümpapierverpakking was een open papieren zak zonder karton, zoals hierboven weergegeven. Er zijn nog steeds klanten die deze tassen gebruiken en wij verkopen ze ook. Sindsdien zijn er steeds meer merken bijgekomen en heeft elke fabrikant zijn eigen tas met kartonnen afstandhouders ontwikkeld. Momenteel zijn er meer dan 300 soorten stofzuigerzakken (Bosch stofzuigerzakken, Philips, Miele). 

Huidig 

Momenteel zijn er verschillende soorten stofzuigers. Gelukkig zijn ze niet zo zwaar als het "lichtgewicht" van 1908. 

Handstofzuiger, steelstofzuiger en jerrycanstofzuiger of centraal stofzuigsysteem. Stofzuigerzak of stofzuiger met zakloos. De zakstofzuigers van tegenwoordig gebruiken microvezelzakken. Het heeft minder stof dan een papieren zak en is duurzaam, dus het is moeilijk te scheuren. Al deze stofzuigers moet je nog wel zelf bedienen. 

Toekomst?

Een robotstofzuiger is een stofzuiger die zelfstandig zuigt en werkt op een batterij. De eerste versie werd uitgezonden in 1997. En sinds 2002 zijn er verschillende varianten in omloop. Misschien zal over een paar jaar niemand meer alleen schoonmaken of het huishouden doen. Wie zal het zeggen?

Recente berichten