Hoe moet ik mijn LED TL buizen monteren?

Blog Hoe moet ik mijn LED TL buizen monteren?

TL buizen zijn een veelgebruikt soort lichtbron in kantoorpanden, loodsen en andere gebouwen. Daarnaast worden ze ook gebruikt in scholen, garages, ziekenhuizen. Helaas kunnen deze TL buizen schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen en het milieu wanneer er kwikdamp vrij komt. Daarom is het een stuk beter om LED TL buizen te gebruiken. In deze blog wordt uitgelegd hoe je LED TL buizen moet monteren.

De verschillende traditionele armaturen

Om LED TL buizen te monteren in je traditionele armatuur moet je weten dat er twee verschillende traditionele TL armaturen zijn. De ene is met een starter en wordt gebruikt met magnetisch voorschakelapparaat. Dit wordt ook wel VSA of ballast genoemd. De andere is zonder deze VSA en moet dus aan beide kanten voorzien worden van elektriciteit en aangesloten worden op het lichtnetwerk. Denk er bij het monteren dus aan welk armatuur van toepassing is.

LED TL armaturen

LED TL armaturen zijn enkel aan 1 kant gevoed. Je kunt dit herkennen aan de sticker waarom een L of N is aangegeven. Wel heeft het armatuur twee uiteinden, de andere dient namelijk als steun om de buis op de juiste plek te houden. 

De LED TL buis plaatsen

Nu je weet wat het verschil in armaturen is, en je weet welke jij hebt, kun je de buis plaatsen in jouw eigen armatuur. Mocht je nog twijfelen of jouw TL buis wel in het armatuur van een traditionele buis hoort kan ik je gerust stellen. Je kunt je traditionele armatuur gemakkelijk gebruiken voor je LED TL buis. Het is juist beter, omdat deze nog verzekerd zijn met het CE-keurmerk. Wanneer je je armatuur laat ombouwen vervalt het CE-keurmerk namelijk. 

Je bent nu klaar om je LED TL buis in jouw armatuur te plaatsen! Mocht je nog andere plekken in je huis willen verlichten, er bestaan naast LED TL buizen nog meer soorten LED verlichting! Ook deze zijn milieuvriendelijker dan andere lichtbronnen. Denk bij andere soort LED verlichting aan LED spots, LED strips, LED bouwlampen of LED panelen.

Recente berichten