Dit moet je weten voordat je het Songfestival kijkt

Blog Dit moet je weten voordat je het Songfestival kijkt

Het Eurovisiesongfestival is een erg bekend fenomeen in Europa. Het bestaat dan ook al een aantal jaar. Maar wat houdt het eigenlijk precies in, wat zijn de regels, wanneer is het begonnen en hoe kan je het kijken leuker maken? Hieronder lees je alles over het Eurovisiesongfestival. 

Wat houdt het in?

Op 24 mei 1956 was het allereerste songfestival ooit. Tijdens deze wedstrijd deden er nog maar zeven landen mee, waaronder Nederland. Tegenwoordig doen er vaak 40 landen mee. Dit zijn natuurlijk te veel optredens voor een uitzending. Daarom is het verdeeld in drie uitzendingen. De 40 landen worden gesplitst in twee halve finales. Tijdens zo’n halve finale gaan er vaak ongeveer 10 landen door. Deze worden uitgekozen door de jury uit elk land en door de stemmen thuis. Uit de halve finales gaan er dan ongeveer twintig landen door. Dan heb je nog de bekende ‘big 5’. Dit zijn Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen betalen het meeste en komen daarom gelijk in de finale te staan. Zo staan er vaak 26 landen in de grote finale van het Eurovisiesongfestival. 

Een dag voor de grote finale treden alle landen op voor de jury. Elk land heeft zijn eigen jury die 1 tot 12 punten mag uitdelen aan de landen en dan heb je nog de belangrijke stemmen van de mensen thuis. De mensen backstage hebben 500 punten die ze dan met berekeningen van de stemmen kunnen verdelen. 

Tips om het songfestival kijken leuker te maken

Het is erg leuk om je te verdiepen in het hele contest. Zo is een leuke tip om alle liedjes te luisteren en je eigen top-lijstje te maken. Je kunt een kleine top 5 maken, maar je kan het ook groter uitpakken door een top 10 of top 40 te maken met de leukste liedjes. Voorspel wie er wint en wie weet heb jij het wel goed!

Recente berichten