3 hardnekkige fabels over voedingsmiddelen ontkracht

Blog 3 hardnekkige fabels over voedingsmiddelen ontkracht

3 hardnekkige fabels over voedingsmiddelen ontkracht

Ze zeggen wel eens: je bent wat je eet. En daar zit ook zeker een kern van waarheid in. Om je gezond en fit te voelen, lichamelijk én geestelijk, moet je nu eenmaal voldoende bewegen en gezond eten. Het is hierbij overigens niet alleen belangrijk om te kijken naar wat je eet, maar ook hoeveel. Helaas gaan er nog steeds enkele zeer hardnekkige fabels over voedingsmiddelen de ronde. Wanneer je niet veel kennis van voedingsmiddelen hebt, zul je al snel geloven dat deze fabels de waarheid zijn. Baseer je jouw beslissingen en keuzes hierop, dan doe je dat dus eigenlijk op basis van onwaarheden. Daarom willen we in deze blog graag drie hardnekkige fabels over voedingsmiddelen ontkrachten zodat jij hopelijk betere keuzes kunt maken gebaseerd op waarheden. Lees snel verder!

Koolhydraten zijn per definitie ongezond en moet je zoveel mogelijk vermijden

Dat koolhydraten per definitie ongezond zijn is een regelrechte fabel. Ons lichaam heeft namelijk koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Een dieet waarbij je koolhydraten zoveel mogelijk probeert te vermijden is dan ook zeker niet de juiste manier om af te vallen. Het klinkt misschien gek, maar om af te vallen heeft ons lichaam juist energie nodig. En waar haalt ons lichaam die energie uit? Juist, uit koolhydraten. Maar dan natuurlijk wel de goede. Zo kan er namelijk onderscheid worden gemaakt tussen snelle (ongezonde) en langzame (gezonde) koolhydraten. Snelle koolhydraten, te vinden in snoep, koekjes, vruchtensappen en andere producten met veel suikers, zijn echte dikmakers. Langzame koolhydraten geven ons lichaam gedurende langere tijd de nodige energie. Langzame koolhydraten vind je in vezelrijke, volkoren producten.

Onverzadigde vetten zijn net zo ongezond als verzadigde vetten

Ook wanneer we kijken naar de vetten in voedingsmiddelen kan er een onderscheid worden gemaakt tussen ongezonde en gezonde vetten. Kort gezegd zijn onverzadigde vetten gezond en verzadigde vetten ongezond. Producten als chips, patat, koek, chocolade, maar ook roomboter, volle melk en vette 48+ kaas bevatten veel verzadigde vetten die het cholesterolgehalte omhoog drijven. Onverzadigde vetten, daarentegen, verlagen het slechte LDL cholesterol. Deze gezonde vetten tref je aan in onder meer vette vis, vloeibare plantaardige oliën en pinda’s en noten.

Zoetstoffen zijn nog ergere dikmakers dan suiker

Van suiker weten we allemaal dat het een regelrechte dikmaker is. Hoewel suikers van nature al in veel producten voorkomen, wordt het vaak ook nog eens extra aan een product toegevoegd om zo een lekkere zoete smaak te verkrijgen. Gelukkig kunnen we tegenwoordig ook kiezen voor producten waar geen extra suikers aan toe zijn gevoegd. Om toch die zoete smaak te verkrijgen, wordt er echter wel vaak gebruik gemaakt van zoetstoffen. Hoewel veel mensen denken dat zoetstoffen nog ergere dikmakers zijn dan suiker, is dit toch echt een fabel. Zoetstoffen zijn een prima alternatief, mits je het natuurlijk met mate tot je neemt. Maar dat geldt eigenlijk voor alles. Zoetstoffen op natuurlijke basis kopen? Bij Naturaplaza ben je aan het juiste adres!

Recente berichten